Minősítés és elismerés a mangalica termékgyártóknak

2016.03.04 minősítés, egyesületi hír

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2008 és 2016 között 25 Mangalica Fesztivált szervezett termékgyártó és tenyésztő tagjai részére ...

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 2008 és 2016 között 25 Mangalica Fesztivált szervezett termékgyártó és tenyésztő tagjai részére. 2008-ban azzal a céllal indítottuk ezt a rendezvényt, hogy megismertessük és megkedveltessük a mangalica termékeket a fesztiválokra kilátogató érdeklődőkkel és a régi receptúrák alapján készülő kézműves termékekkel, 50-100 év előtti ízekkel és hagyományokkal lepjük meg a vásárlókat.

A felkérésre fogékonyak voltak a tenyésztő tagjaink. Az elmúlt 8 évben mintegy 40 fő – tagjaink 25 %-a – vett részt olyan méretű termékgyártásban, ami piaci megjelenést vont maga után. A kiállításokon rendszeresen résztvevő termelők száma kb. 30 fő, közülük pedig a legeredményesebb termékgyártók száma 22 fő. A díjazottak neveit és az elért helyezéseket a mellékelt táblázat tartalmazza.

A minőségi termékgyártást és a színvonalas megjelenést, egyszóval a versenyt olyan komolyan vették a tagjaink, hogy az idő előrehaladtával, a fesztiválok és a zsűri tagjai számának növekedésével a versenyben elfoglalt helyezések nem, vagy csak alig változtak. A Kövér család standját mind a 8 bírálat során az első helyre jelölte a bíráló bizottság, a standok berendezése, árubősége, a személyzet öltözéke, a kiszolgálás udvariassága, azaz a megjelenés összhangja, kisugárzása vagy igényessége alapján.

A díjak megoszlása a kiállítók között az alábbi volt:

  • 3 család (Kövér Zoltán, Magyaródi Tibor és Kocsis István), a kiállítók 10 %-a kapta csaknem a díjak felét, 45,8 %-át.
  • A következő 3 kiállító (Tóth János, Rózsa Péterné és Tóth László) részesült a díjak 21,3%-ában
  • Az előzőek alapján a kiállítók 20%-a szerezte meg a díjak 67%-át
  • Ezt követően a kiállítók 50%-a kapta a díjak egyharmadát, és
  • Oklevéllel ismertük el a termékek minőségét és a részvételt a kiállítók közel 30%-ánál.

Megtiszteltetés a kiállítóink és a rendezvényünk számára, és köszönettel fogadjuk, hogy a Pick Szeged Zrt., mint az ország legnagyobb termékgyártója, és a mangalicasertések meghatározó feldolgozója és exportőre, rendszeresen részt vesz a mangalica fesztiválokon.

A minél jobb minőségű termékekért és a minél színvonalasabb kiállításért folyó vetélkedőt azzal kívánjuk továbbfejleszteni, hogy a legeredményesebb kiállítók sorrendje után a 10. Budapesti fesztiválon a bírálóbizottság tagjai tegyenek javaslatot a bemutatott és megízlelt, közel 200 termék közül a kiállítás 1., 2. és 3. legjobb termékére is.

A díjazottak közül 9 fő (40%) ma már aktív kiállítóként nem vesz részt a fesztiválokon. Természetes, hogy közel 10 év elteltével nem minden korábbi kiállító tudja vállalni a 15-20 féle termék nagyobb tételben történő elkészítését, és azzal a fesztiválokon való megjelenést. A részvétel nagy költséggel, sok munkával és fáradtsággal jár. Vannak, akik abbahagyták a termékgyártást, sőt a tenyésztést is. Sajnos az egykor aktív tagjaink közül többen már nem érhették meg a 25. jubileumi fesztivált. Rájuk nagy tisztelettel emlékezünk.

Jó hír – és ez az élet rendje –, hogy új tagjaink közül többen vettek részt, sőt voltak, akik díjat is nyertek a legutóbbi, számukra pedig az első fesztiválon. Minden kiállítónak és díjazottnak az egyesület vezetősége nevében gratulálunk és reméljük, hogy a következő 25 fesztivál is az eddigi érdeklődés mellett hasonlóan sikeres lesz.

Dr. Szabó Péter s.k.
MOE elnökségi tag