IX. Budapesti Mangalica Fesztivál

2016.01.13 egyesületi hír

Időpont: 2016. február 12-14.

Helyszín: Budapest, V. kerület Szabadság tér

Hívogató a 25. Mangalica Fesztiválra

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete az elmúlt 8 évben 24 mangalica fesztivált szervezett termékgyártó tagjainak és a kb. 1 millió főnyi látogató közönségnek. Budapesten 8, Debrecenben 6, Székesfehérváron és Szegeden 4-4, Szombathelyen pedig 2 alkalommal találkoztak a mangalica terméket is gyártó tenyésztőink a fogyasztókkal. Ezzel egyesületünk kezdeményezése országos fesztiválsorozattá nőtt és márka lett a gasztronómiai rendezvények sorában.

A 25. fesztiválra készülve sem változtatunk a rendezvény alapgondolatán és szervezésén. A kilátogató érkelődők közvetlenül találkoznak az ország legkülönbözőbb pontjairól érkező közel 20 tenyésztővel és őstermelővel. A fogyasztó közvetlenül az előállítótól vásárolja meg a terméket, és így mind a két fél jobban jár. A vásárló nem kaphat hamisítványt, mert csak a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete által ellenőrzött állományból gyártott terméket árusíthatnak a tagjai. A rendezvényeken a kiállítók egységes megjelenésű faházakban árusítanak.

A fesztivál szervezői lehetővé teszik a mangalica termékek bemutatása mellett a hazai sajtkészítő, házi lekvár és szörpgyártó, méz, olaj és fűszer előállító és forgalmazó kistermelők támogatását és termelői piacteret biztosítanak számukra, amely évek óta sikert arat a vásárlók és a gyártó/forgalmazó családi vállalkozások között egyaránt. A mangalica- és más élelmiszer kistermelők mellett a rendezvényen minden alkalommal lehetőséget kapnak a magyar kézműves termékek készítői a bemutatkozásra. A látványos, és bizonyára finom, helyben sült egész malac mellett a kilátogató vendégek egyéb, szintén helyben készített mangalica ételek között válogathatnak, melyeket a kiváló magyar borok és pálinkák kíséretében fogyaszthatnak el az estig tartó könnyűzenei programok alatt.

A 3 napig tartó fesztivál során számtalan kóstolási lehetőség és az egész napos szórakozás mellett a legnagyobb vonzerőt jelenti minden látogató számára, hogy hetekre, vagy akár hónapokra beszerezheti családja számára az általa választott legkiválóbb mangalica termékeket. A fesztiválok népszerű és leglátogatottabb pontja az élőállat kiállítás. Ideiglenesen felépített karámokban a három mangalica fajtából (szőke-, vörös- és fecskehasú) 3-3 db kocasüldő és egy fias koca malacaival kerül bemutatásra.

A fesztiválok kezdetétől minden évben megszervezzük a felkínált mangalica termékek bírálatát, amelyet korábban 5, az utóbbi években pedig 10 fős bíráló bizottság végez. A 15-20 fő kiállító személyenként 8-22 terméket nevez be a bírálatra. Szinte minden évben 200 felett volt a zsűrizett termékek száma. Örvendetes, hogy a termékek minősége (beltartalma) és megjelenése, külleme évről-évre magas színvonalú. A díjazottak sorrendje nagyon kis változatosságot mutat, ami a résztvevők igényességét és fokozott odafigyelését is jelzi. A standok bírálatakor 5-6 résztvevő között dől el a legszebb stand címért folytatott verseny. Tagjaink közül kiállítóként a fesztiválokon eddig 30-an vettek részt és 21 termelő osztozott a bizottságok által odaítélt 77 díjon.

Mindenkit szeretettel vár a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, a Kiállítók és a kiállítás Szervezői.                                                                                        

Dr. Szabó Péter 
a MOE titkára