Hívogató a 7. Budapesti Mangalica Fesztiválra

2014.01.08 egyesületi hír

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a terméket előállító tagjai részvételével az elmúlt 6 évben Budapesten hat, Debrecenben négy, Szombathelyen, Székesfehérváron és Szegeden pedig két-két alkalommal szervezett Mangalica Fesztiválokat. Az eddigi 16 sikeres fesztivál igazolja, hogy a 2008-ban indult kezdeményezés országos gasztronómiai rendezvénnyé nőtt.

A fesztiválok száma és látogatottsága az évek során folyamatosan növekedett. A felmérések szerint az eddigi látogatók száma meghaladja a félmilliót, a mangalica terméket fogyasztók száma pedig – csak a fesztiválok kapcsán – több mint 1 millió fő. Hat év alatt a magyar lakosság egytizede tud véleményt alkotni a mangalica termékekről. A 2010-től állandósult évi négy mangalica fesztivált 150-200 ezer fő keresi fel.

7. Budapesti Mangalica Fesztivál

A fesztiválok látogatása a rendezvények többségétől eltérően ingyenes. Ettől fontosabb tény az, hogy a látogató közvetlenül találkozik a tenyésztő-, és egyben termék-előállító kistermelőkkel, vagy őstermelőkkel, akik az ország 20-25 legkülönbözőbb pontjáról hozzák el esetenként a több száz éves helyi szokások szerint fűszerezett és elkészített termékeiket.

A fogyasztó és a termelő kapcsolata közvetlen. A közöttük kialakuló bizalom életünk e fontos területén is meghatározó. Az őshonos állatok a szabadban élnek. Genetikailag szilárd szervezetű, egészséges állatok. Nem fogyasztanak gyógy- és hozamnövelő szereket, antibiotikumokat és génmódosított takarmányokat. A termékekhez nem használnak íz-, szín-, állomány- és állagjavító, vagy tartósító adalékokat.

7. Budapesti Mangalica Fesztivál

A termelőktől vásárló fogyasztó tudja, hogy az egyesület által igazolt mangalica termékeket kap és nem hamisítványt, amint az sajnos még napjainkban is előfordul. Legyenek mindig figyelemmel a vásárlás helyén, a termelők standján kifüggesztett igazolásokra. Sajnos azok hamisítására is van példa. A feltűnően, olcsón kínált „nagyon eladó termék” nem lehet hiteles. Ezekkel szemben úgy védekezhet a fogyasztó, hogy nem vásárolja meg a kétes hitelű terméket.

Örvendetes és egyben megnyugtató, hogy a mangalica-tenyésztők érdeklődése nem csökken a fesztiválok iránt. Tagjaink mintegy 20 százaléka, 25-35 termelő vett részt a fesztiválokon. Van, aki csak 1-2 alkalommal és vannak, akik 8-10 rendezvényen álltak a fogyasztók rendelkezésére. A minél színvonalasabb fesztiválok elérése, és a minél jobb minőségű termékekkel való megjelenésre ösztönözve tagjainkat, már a második fesztiváltól majdnem azonos összetételű, szakavatott zsűri minősíti egy-egy rendezvényen a termelők által felkínált 200-300 bemutatott terméket. Az eddig kiosztott 55 díjon 17 termelő, a résztvevők közel 50 %-a osztozott. Ez évtől az érzékszervi vizsgálatokat kiegészítjük a termékek beltartalmi, laboratóriumi vizsgálatával is.

7. Budapesti Mangalica Fesztivál

Professzionális és hivatásos nagy termékgyártók és kiállítók száma rendezvényenként 5-6, és szinte állandó az elmúlt években. Részvételüktől a termékek választékának és a rendezvény színvonalának növekedését várjuk el. Cserébe arra kérjük őket, hogy csak ismert származású mangalicasertésekből készített termékekkel vegyenek részt a kiállításokon. Erre legjobb példa a Pick Szeged Zrt., amely állandó résztvevője a Budapesti Mangalica Fesztiváloknak.
A fesztiválok megnyitásával, a díjak átadásával és személyes részvételükkel rendezvényeinket megtiszteli, elismeri és támogatja a szakmai főhatóság, a Vidékfejlesztési Minisztérium is.

A Sertésstratégiai program keretében benyújtott pályázatunkat a Minisztérium 110 millió forint összeggel támogatja 2013-ban és 2014-ben. E forrásból kell javítanunk a mangalica sertés hazai és nemzetközi piacra jutási lehetősége mellett a minőségi termékfejlesztést, valamint a minőségbiztosítási és az eredetigazolási program kidolgozását és bevezetését. 
Amerikai hatóságok képviselőivel folytatott első megbeszélések alapján kedvezőek a kilátások a mangalica termékek és tenyészállat jelöltek exportjára. A fogadtatás kedvező, az érdeklődés jelentős.

2013. november 28-án Magyarország Berlini Nagykövetségén a Magyar Szüret rendezvény keretében mintegy 200 fő szakmai és 7-800 fő meghívott protokoll vendég jelenlétében a közel száz féle magyar bor bemutatóját rendkívül sikeresen egészítette ki a 8 legrangosabb termékgyártó tenyésztőnk és a Cipker-Food Kft. képviselete, akik a mintegy 200 kg kóstoló kínálatával felejthetetlen gasztronómiai élményt nyújtottak a résztvevőknek, és elismerésként meghívást kaptak a következő évi rendezvényre.

7. Budapesti Mangalica Fesztivál

A Mangalica Fesztiválok szervezői a vásári kínálat és a hangulat minél teljesebbé tétele érdekében az első alkalomtól kezdődően felvállalták a hazai készítésű kistermelői sajt, lekvár, méz, fűszer és egyéb kézműves mesterségek, esetenként iparművészeti termékek bemutatóját is.

A helyben készített aktuális ételfélék és italok kínálatával a látogatók non stop vendéglátása, a kolbász- és a sajtkészítéssel, valamint a bográcsban készített ételek főzőversenyével pedig a vállalkozó résztvevők gasztronómiai képességének kipróbálásával és gyarapításával lehet teljes körűvé és emlékezetessé tenni a rendezvényeket.

Az őshonos állatfajok tenyésztői közül elsőként indítottuk ezt a gasztronómiai rendezvényt, amivel az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a régi háziállatfajtáink értékeire, a belőlük készült termékek kivételes élvezeti értékére, és ezzel hozzájáruljunk megkedveltetésükhöz, az utókor számára történő megmentésükhöz és nem utolsó sorban a tenyésztésüket vállaló tagjaink piacra jutásához.

A mangalica és a belőle készült termékek népszerűsítése során közeli tervként szerepel a határainkon túli magyar lakta területeken a tenyésztőkedv támogatása mellett a termékbemutatók és kisebb fesztiválok elindításának szervezése.
Várjuk kedves látogatóinkat a Mangalica Fesztiválokon 2014-ben is, melyek közül az elsőt 2014. február 7-9. között tartjuk Budapesten, a Szabadság téren, – a felnőtt- és a gyermeklátogatók nagy örömére – élőállat bemutatóval kiegészítve.

Dr. Szabó Péter
a MOE titkára