Hívogató a 6. Budapesti Mangalica Fesztiválra - 2013. február 8-10.

2013.01.08 egyesületi hír

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a terméket előállító tagjai részvételével az elmúlt 6 évben 12 mangalica fesztivált szervezését kezdeményezte. Budapesten 2008. óta immár a hatodik fesztiválra hívjuk a Tisztelt Érdeklődőket.

Vidéki fesztiválokat eddig 6 alkalommal szerveztünk, Debrecen, Szombathely, Székesfehérvár és Szeged helyszínekkel. A rendezvények látogatottsága egyre növekszik. Amíg az első fesztiválokon 15-25 ezer fő látogató volt, addig az utóbbiakat már 40-60 ezer fő kereste fel. Az összes látogatók száma a következő fesztiválon elérheti az 500 ezer főt. Az évente tervezett 4, legfeljebb 5 rendezvényen pedig további 150-200 ezer fő kóstolja meg és vásárol a mangalica termékekből. Terveink szerint elérjük, hogy csak az évi 4-5 egyesületünk által kezdeményezett fesztiválok alkalmával a magyar lakosság egy tizede találkozik e híres fajtával és fogyaszt mangalica terméket.

Örvendetes, hogy a mangalica-tenyésztők érdeklődése sem csökken a rendezvények iránt. Eddig tagjaink mintegy 20 százaléka, 32 termelő vett részt a fesztiválokon. Van, aki csak 1-2 alkalommal és vannak, akik 8-10 rendezvényen álltak a fogyasztók rendelkezésére, az ország különböző részeiről érkezve és a helyi sajátos ízeket bemutatva Iklódbördőcétől Szendrőig, vagy Kemencétől Zákányszékig.

6. Budapesti Mangalica Fesztivál

A minél színvonalasabb fesztiválok elérése, és a minél jobb minőségű termékekkel való megjelenésre ösztönözve tagjainkat, már a második fesztiváltól majdnem azonos összetételű, szakavatott zsűri minősíti egy-egy rendezvényen a termelők által felkínált 200-300 bemutatott terméket. Az eddig kiosztott 44 díjon 16 termelő, a résztvevők 50 %-a osztozott. Professzionális és hivatásos nagy termékgyártók és kiállítók száma rendezvényenként 5-6, és szinte állandó az elmúlt években. Részvételüktől a termékek választékának és a rendezvény színvonalának növekedését várjuk el. Cserébe arra kérjük őket, hogy csak ismert származású mangalicasertésekből készített termékekkel vegyenek részt a kiállításokon. Erre legjobb példa a Pick Szeged Zrt., amely állandó résztvevője a Budapesti Mangalica Fesztiváloknak.

6. Budapesti Mangalica Fesztivál

A fesztiválok megnyitásával, a díjak átadásával és személyes résztételükkel rendezvényeinket megtiszteli, elismeri és támogatja a szakmai főhatóság, a Vidékfejlesztési Minisztérium is.

Az őshonos állatfajok tenyésztői közül elsőként indítottuk ezt a gasztronómiai rendezvényt, amivel az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a régi háziállatfajtáink értékeire, a belőlük készült termékek kivételes élvezeti értékére, és ezzel hozzájáruljunk megkedveltetésükhöz, az utókor számára történő megmentésükhöz és nem utolsó sorban a tenyésztésüket vállaló tagjaink piacra jutásához.

Öröm számunkra, hogy ma már nem múlik el 10-15 nap az évből, hogy az ország valamelyik pontján ne lenne hasonló szándékkal szervezett rendezvény.

6. Budapesti Mangalica Fesztivál

6. Budapesti Mangalica Fesztivál

Várjuk kedves látogatóinkat a Mangalica Fesztiválokon 2013-ban is, melyek közül az elsőt 2013. február 8-10. között tartjuk Budapesten, a Szabadság téren, élőállat bemutatóval kiegészítve.

Dr. Szabó Péter
a MOE titkára