EU-s őshonos sertéseket képviselő szervezet látogatása

2018.11.21 őshonos, elismerés, nemzetközi

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete vendégül látta novemberben a FESERPEA tagjait. 

     Az európai őshonos sertés egyesület delegációja érkezett Magyarországra 2018. november 13-14-én. A tagok a spanyol ibérico, a francia Noir de Bigorre és a portugál Alentejano őshonos sertésfajták tenyésztő egyesületeinek vezetői, akik felajánlották a MOE részére a belépést a 2004-ben alakult FESERPEA nevű EU-s őshonos sertéseket képviselő szervezetbe. Ez jelenleg a portugál Porco Alentejano, a francia Noir de Bigorre, Corse, Basque,  az olasz Cinta Senese  és a spanyol ibérico sertés tenyésztését vezető szervezetekből áll.

    A MOE FESERPEA tagságát előkészítendő látogatásra került sor most, aminek első napján 13-án az Agrárminisztériumban fogadtuk a delegációt. November 13-án 10-14 óra között konferenciát tartottunk, ahol Feldman Zsolt, Bognár Lajos, Mezei Dávid számoltak be a mangalicatenyésztés állami kontrolljáról és jogi hátteréről, a MOE részéről pedig Tóth Péter, elnök ismertette a tenyésztési rendszert. November 14.én egész napos teleplátogatás következett, ahol az állategészségügyi - és higiéniai feltételeket betartva jártunk el. Külföldi vendégeink megtekinthették a gyakorlatban is az állatok adminisztrációját és nyomonkövetését, valamint a vágási igazolásokat is.

A nemzetközi látogatók megkóstolhatták a mangalica húsból készült ételeket is, melyeket ebédre és vacsorára fogyasztottak.

Összességében megfelelőnek találták a magyar őshonos sertés - mangalica - tenyésztését  és tenyésztésszervezési rendszerét. Ennek köszönhetően a továbbiakban is tartjuk velük a kapcsolatot a fejlődést szem előtt tartva.