Bezárta kapuit a XXIII. Farmer Expó Debrecenben

2014.08.28 egyesületi hír

Tisztelt Olvasók!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb sertésbemutatóját rendeztük meg a XXIII. Farmer Expó keretében. A kiállításon 108 db tenyészsertést bemutatására és bírálatára került sor, amelyből 33 db a modern sertések, és 75 db a mangalica sertések közé tartozik.

 

57 db tenyészkansüldő és 51 db tenyészkoca süldő mellett 3 fajtába tartozó mangalica fias kocát 25 malacával, 12 db hízósertést és 1 db 408 kg-os óriás sertést láthatott a tisztelt érdeklődő közönség. A kiállított 149 db sertés 7 fajtát és 3 keresztezési konstrukciót, összesen 10 genotípust képviselt. A bemutatásra került sertések 33 tenyésztő elmúlt évi munkáját reprezentálta.

Öt termékfeldolgozó, egyben mangalicatenyésztő több mint 60 féle mangalica termékkel állt a látogatók rendelkezésére.
A sertéstenyésztési bemutató megszervezését két tenyésztőszervezet a Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete végezte. Összesen 41 kiállító vett részt a sertésbemutató lebonyolításában. A sertéskiállítás résztvevői az egész ország területéről érkeznek, pl. Rábacsécsénytől Fiadig, valamint Kalocsától Halmajig. 
Látogatókat kb. 15 országból vártuk (USA, Hollandia, Finnország, Németország, Csehország, Svájc és 10 Kárpát-medencei ország), akik részvételükkel megtisztelték a rendezvényünket.

A sertéskiállításhoz kapcsolódó rendezvények a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete megalakulásának 20. évfordulójára és a Dunamenti Állatfajták Génmegőrző Nemzetközi Egyesülete (DAGENE) megalakulásának 25. évfordulójára is emlékeztek.

A kiállítás első napján, a megnyitót követően egész napos tenyészállat bírálatot tartottunk, ahol a mangalicatenyésztők által bemutatott sertések az alábbi díjakban részesültek:

Helyezés Fajta Tenyészet
III. díj Fecskehasú mangalica kocasüldő csoport Hajdú Dávid, Gesztely
III. díj Szőke mangalica kocasüldő csoport Kövér Zoltán, Kaba
III. díj Szőke mangalica kansüldő László Erzsébet, Szank
III. díj Fecskehasú mangalica kansüldő Hagisz Zrt., Halmaj
II. díj Vörös mangalica kocasüldő csoport Dr. Komlovszky Ferenc, Gyomaendrőd
II. díj Fecskehasú mangalica kocasüldő csoport Olmos és Tóth Kft., Debrecen
II. díj Vörös mangalica kansüldő Imár Bt., Városlőd
II. díj Fecskehasú mangalica kansüldő Hagisz Zrt., Halmaj
I. díj Vörös mangalica kocasüldő csoport Olmos és Tóth Kft., Debrecen
I. díj  Szőke mangalica kocasüldő csoport   Olmos és Tóth Kft., Debrecen
I. díj Vörös mangalica kansüldő   Knoll Gyula, Bágyogszovát
I. díj   Vörös mangalica kansüldő  Szakál Gábor, Kalocsa


A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete különdíjai:

  • A kiállítás Őshonos Sertéstenyésztési Nagydíját: az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő a kiállított 3 fajta mangalica kocasüldő csoportja eredményei alapján kapta.
  • A legszebb szőke mangalica kansüldő díjat: Rózsa Péterné, Balmazújvárosi tenyésztő, 66. számú – a központi kannevelő telepen nevelt – mangalica kansüldője kapta.
  • A legszebb fecskehasú mangalica kansüldő díjat: Hajdú Dávid, Gesztelyi tenyésztő, 74. számú – a központi kannevelő telepen nevelt – mangalica kansüldője kapta.
  • A legszebb vörös mangalica kansüldő díjat: Szakál Gábor, Kalocsai tenyésztő, 67. számú – a központi kannevelő telepen nevelt – mangalica kansüldője kapta.
  • A legszebb szőke mangalica kocasüldő díjat: az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő, 37. számú mangalica kocasüldője kapta.
  • A legszebb fecskehasú mangalica kocasüldő díjat: az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő, 
    47. számú mangalica kocasüldője kapta.
  • A legszebb vörös mangalica kocasüldő díjat: az Olmos és Tóth Kft., Debrecen tenyésztő, 59. számú mangalica kocasüldője kapta.
  • A legszebb fias koca díjat Kövér Zoltán, Kabai tenyésztő szőke mangalica tenyészkocája kapta.
  • A Mangalica termékdíjat Kocsis István, Tiszaeszlári tenyésztő, a kiállításon bemutatott és forgalmazott mangalica termékeiért kapta.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete további különdíjai:

  • Mix Média Kft., Budapest: a bemutatott szőke mangalica tenyészkoca csoportjáért.
  • Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény: a bemutatott szőke mangalica fias kocájáért.
  • Kövér Zoltán és Kövér Krisztina, Kabai tenyésztő,
  • Rózsa Péterné, Balmazújvárosi tenyésztő,
  • Tóth János, Petőfiszállási tenyésztő,
  • Tóth László, Túrkevei tenyésztő, a bemutatott és forgalmazott mangalica termékekért vehettek át különdíjat.

Mangalica Fesztivál Szegeden

A kiállítás második napján a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a sertésstratégia megvalósulását segítő program keretében a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával Kitörési pontok a mangalicatenyésztésben címmel 5 előadásból álló tanácskozást szervezett a kiállítás területén, melyet közel 100 fő hallgatott meg. A tanácskozást zömmel mangalica termékekből készült állófogadással zártuk. Az elhangzott előadások szemléltető anyagai megtekinthető a weboldalunkon, a Publikációk menüpontban.

A kiállítás harmadik napján a DAGENE (Dunamenti Állatfajták Génmegőrző Nemzetközi Egyesülete) jubileumi ülésén közel 50 fő vett részt. A 3 szekcióban 14 előadás hangzott el és 12 poszter került bemutatásra, angol nyelven. A résztvevők fele határainkon túlról érkezett, és nagy tetszéssel szóltak a kiállításon látottakról. A kiállítás negyedik napján a látogatók kalauzolása mellett számos üzletkötésre került sor. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete mind a 42 db kiállított kansüldőt és 15 db kocasüldőt értékesítette.


Dr. Szabó Péter

a MOE titkára