Bezárta kapuit a 21. Mangalica Fesztivál

2015.02.15 egyesületi hír

2015. február 6-8. között sikeresen megrendeztük a VIII. Budapesti Mangalica Fesztivált, ami több szempontból is kitűnt a korábbiak közül.

Az eddigi legtöbb féle terméket hozták a kiállítók. Egy-két kivételtől eltekintve minden egyesületi tag növelte a bemutatott termékek számát. A legszélesebb választékkal – 20 és 25 közötti termékkel – a verseny élén végző „kiállítók” rendelkeztek.  A Földművelésügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete munkatársaiból álló Bíráló Bizottság tagjainak száma 14 főre növekedett, ami a hatósági munkakörben dolgozók érdeklődését jelezte, másrészt a bírálati eredmények sokszínűségét és megbízhatóságát növelte.

A bírálat hagyományosan az árusítóhelyek szemléjével kezdődött. A standok kialakítása, berendezése, árubősége, a személyzet öltözéke, a kiszolgálás udvariassága, egyszóval a megjelenés összhangja, kisugárzása, vagy igényessége alapján minden bizottsági tag megnevezte a számára legjobban tetsző első, második és harmadik helyezettet. A 72 szavazaton a 15 kiállító közül 9 stand osztozott.

A legszebb stand címet a szavazatok 31 %-ával az eddig mind a hét alkalommal győztes Kövér Zoltán Kabai termelő és családja kapta. Második helyen végzett a Tarnamenti 2000 Zrt. Jászdózsai tenyésztő, a szavazatok 28 %-ával, míg a harmadik legszebbnek ítélt stand Istvándi és Társai Kft. Káptalantóti tenyésztő, aki 26 %-ot kapott. Megállapítható, hogy a standok szépek, a termelők igényesek, a verseny pedig szoros volt. Gratulálunk!

XXI. Mangalica Fesztivál

A Bíráló Bizottság 220 termékminta bírálata alapján döntött. A díjazottak köre és helyezéseik az elmúlt 3-4 évben kismértékű varianciát mutatnak, ami azt jelzi, hogy minden kiállító igyekezett jó minőségű és tetszetős termékkel megjelenni.

XXI. Mangalica Fesztivál

A Bíráló Bizottság döntése alapján megítélt díjakat Horváth István a sertésstratégia miniszteri biztosa és Tóth Péter a MOE elnöke adta át a VIII. Budapesti Mangalica Fesztivál legjobb termékeit bemutató kiállítók/egyesületi tagok részére.

Megnevezés Termelő neve Lakhely Elért pontszám
III. díj Tóth László Túrkeve 78
III. díj Mix-Média Kft. Budapest 84
III. díj Ságvári Endre Letenye 86
II. díj Rózsa Péterné Balmazújváros 90
II. díj Tóth János Petőfiszállás 108
II. díj Fekete Zsóka Hajdúböszörmény 117
I. díj Dr. Komlovszki Ferenc Gyomaendrőd 126
I. díj Istvándi és Társai Kft. Káptalantóti 129
I. díj Kocsis István Tiszaeszlár 132
Termék nagydíj Kövér Zoltán és Kövér Krisztina Kaba 140


A bemutatott mangalica sertésekért a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete különdíját az Olmos és Tóth Kft. Debrecenkapta. A díjakkal együtt vehette át 13 termelő a 2014. évi termékmintáik beltartalmát tanúsító laborvizsgálati eredményeket. A közel 100 termékmintát a Debreceni Egyetem Agrár-műszerközpont akkreditált laboratóriumában vizsgálták meg a beltartalomra, a zsírsavösszetételre és az ásványi anyag tartalomra vonatkozóan. Nagyon kedvező és megnyugtató, hogy a minták között egyetlen vizsgált paraméterben sem tapasztaltak közepes, vagy azt meghaladó mértékű varianciát, vagy kifogásolható hiányosságot.

Szintén a díjak átadásakor kapta meg 11 kiállító a mangalica feldolgozás és termékgyártás elméleti- és gyakorlati tanfolyamának elvégzését tanúsító oklevelet. A tanfolyamot a Biharnagybajomi IMKI Food Kft. feldolgozó üzemében tartottuk. Ezzel a fesztivállal 8 év alatt immár a 21. rendezvényt szerveztük a mangalicatermékek népszerűsítése érdekében, termékgyártó tagjaink és a fogyasztók példás részvételével és reményeink szerint megelégedésével.