A mangalicatenyésztők ismét a budapesti Szabadság téren voltak

2014.02.15 egyesületi hír

A VII. Budapesti Mangalica Fesztivál méretében, látogatottságában és szerénytelenség nélkül kijelenthetjük, hogy a siker tekintetében is felülmúlt minden korábbi hasonló rendezvényt.

A jóval több, mint 200 kiállító kb. egytizede volt a mangalica termékgyártó, és túlnyomórészt mangalicatenyésztő, akiknek a hitelessége nem kérdőjelezhető meg. Ők az egyesület által egyedenként igazolt mangalica sertésekből készült terméket árusítottak. Hasonlóképpen igaz ez a másik három nagyvárosban (Debrecen, Székesfehérvár és Szeged) rendezett kiállításokra is.

A fesztiválokon azzal is ösztönözzük a jobb minőségű termék gyártására tagjainkat, hogy immár 6. alkalommal szerveztük meg a termékek érzékszervi minősítő versenyét. A versenyen minden kiállító tag önkéntesen vett részt. A termékek a bírálat idejére kódszámmal titkosítottak. Az objektivitás így nem vonható kétsége. A bíráló bizottság létszáma korábban 5, az utóbbi években pedig 10 fő. A minőség szerencsére évről-évre magas szintű, és javul.

A 2014 évi versenyre a Cipker-Food Kft. pályázat útján nyert támogatásból 10 mangalicaterméket fejlesztett ki, amellyel – 16 résztvevő közül – elnyerték a 2014. évi termékdíjat. A 10 termék gyártmánylapja, leírása és receptúrája természetesen a tagjaink rendelkezésére áll, hogy ezzel is segítsük a minőségi színvonal további növelését.

A 2014. évi termékversenyen 165 minta rangsorolása alapján az alábbi helyezések születtek:

III. díjban részesültek:

Tóth László, Túrkeve
Kósáné Gulyás Ágnes, Hajdúszoboszló
Ságvári Endre, Letenye

II. díjban részesültek:

Fekete Zsóka, Hajdúböszörmény
Pick Szeged Zrt., Szeged
Istvándi és Társai Kft., Káptalantóti

I. díjban részesültek:

Kövér Zoltán, Kaba
Tóth János, Petőfiszállás
Kocsis István, Tiszaeszlár

Termék nagydíj nyertese: Cipker-Food Kft., Budapest

A legszebb stand díjat már hatodik alkalommal Kövér Zoltán és Kövér Krisztina kabai tenyésztőknek ítélte a bíráló bizottság.
A résztvevőknek és a díjazottaknak gratulálunk. Kérjük a jövőben Ön is győződjön meg a termékek kiváló minőségéről, az említett négy fesztiválon.

a MOE vezetősége