Elnöki köszöntő

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete a mangalica sertésfajták állam által elismert hivatalos tenyésztőszervezete. E száraz, tömör megfogalmazás azt jelenti, hogy a mangalica sertésfajták fenntartásáért a Magyar Állam törvényes felelősséget vállalt, a fajtát csak és kizárólag szigorú állami felügyelet mellett lehet tenyészteni és ezen állami jogkörök egy részét kapta meg az Egyesület. Így ma csak olyan sertés, és olyan termék viselheti a mangalica elnevezést, mely tenyésztője tagja az Egyesületnek, és a termék gyártója MOE tag által előállított sertésből származó alapanyagból dolgozik. A MOE őrködik nemcsak a mangalica sertésfajták genetikai bázisának eredeti fajtasztenderd szerinti megőrzésén, de a fajta hasznosításán is. A Magyar Állam pedig garantálja és ellenőrzi nemcsak a mangalica sertés megőrzését, de az általa a tevékenység végzésével megbízott Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete működését is. Az Egyesület a Magyar Állam illetékes szerveivel közösen, szoros együttműködésben végzi tevékenységét.

Elődünk - az első MOE -1927-ben alakult, még a fajta első aranykorában, amikor a mangalica a magyar vidék kizárólagos sertése volt. Sajnos a történelem viharai a mangalica tenyésztését is visszavetették, a fajta az 1990-es évek elejére csaknem ki is halt. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete 1994-ben alakult újjá az akkoriban már alig 130 mangalica koca tenyésztésének újjászervezésére, a fajta genetikai bázisainak megőrzésére. A fajta elmúlt évtizedekben végbement – sokszor ma már kiszínezett és szinte népmesei elemekkel tarkított, idealizált - újjászületése, a közel 10 000 darabos kocalétszáma, a világ legjobb gasztronómusai által méltatott termékei, a pár évtizede még lenézett, kinevetett mangalicatenyésztők hazai és nemzetközi karrierje és elismertsége a bizonyíték rá, hogy az Egyesület alapítói helyes döntést hoztak, évtizedekkel később is járható utat, jó irányt jelöltek ki szeretett fajtánk tenyésztéséhez.

A Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete küldetése semmit sem változott az elmúlt negyedszázad alatt: megőrizni a mangalica genetikai bázisait, eredeti értékeit és egyben összefogni, segíteni, képviselni a mangalica sertés tenyésztőit.

A mangalica sertés egyedüli magyar eredetű őshonos sertésfajtánk. A mangalica több, mint egy sertés. A mangalica jelkép, a magyar vidék túlélésének szimbóluma. Mivel a mangalica sertés a magyar rög szülötte, így adottságai miatt a magyar vidéken, a közepes családi gazdaságokban tudja a legmagasabb minőséget produkálni. A fajta sorsa a magyar vidékével osztozik. Ha a magyar vidék él és virul, akkor a mangalica is virágzik és fejlődik, ha a magyar vidék bajban van, a vidéki emberek gondokkal küzdenek, akkor a mangalica is veszélybe kerül, állománya is csökken. Vigyázzunk hát rájuk, a mangalicára és a magyar vidékre is!

A mangalica tenyésztése nem egyszerű állattenyésztési ágazat, ez egy közösen, valamennyi mangalicát tenyésztő gazda, a fajtával foglalkozó állattenyésztési szakember, tudós, üzletember, és a fajta iránt érdeklődő polgár, a termékeit megvásárló vevő által közösen megírt, megélt történet. Aki bármilyen szinten a mangalicával foglalkozik, részesévé válik e történetnek, mely, ha ügyesek vagyunk, akkor a magyar, és talán a világ agrár-történetének egyik sikeres fejezete lehet. 

Tegyünk róla, hogy a mangalica története ne csak a múltról és jelenről, de a jövőről is szólhasson! 

Ehhez kérem az Önök együttműködését és ajánlom szaktudásunkat és személyes elhivatottságunkat. 

Tóth Péter,
Elnök